Trains.com

What's the trick to getting postwar horns working properly?

738 views
6 replies
1 rating 2 rating 3 rating 4 rating 5 rating
  • Member since
    February 2014
  • 243 posts
Posted by Leverettrailfan on Sunday, January 2, 2022 9:15 PM

I have found that sometimes you need to bend a contact. Bend the upper contact, not the lower one! At least this is what I found to be the best idea. I belive I needed to make this same adjustment. In my case, I adjusted so there was a very slight, but not too slight gap. Enough that it wouldn't accidentally trip, but close enough that it would function properly. It's been a while, and I don't use the horn so often (I'm too lazy to pop the battery in and out, so I just never put it in!). Good luck!!
-Ellie

"Unless bought from a known and trusted dealer who can vouch otherwise, assume every train for sale requires servicing before use"

  • Member since
    January 2019
  • 10 posts
Posted by panzerpete75 on Thursday, December 30, 2021 5:45 PM

Finally got some time to work on the two troubling engines, and I found something interesting. With a fresh battery and clean contacts (using 600 grit emery paper, us Canadians use plastic money), the horns will activate, but only if I use a pencil to manually close the contact by pushing the thin metal strip up. (don't know how to add photos, sorry) They will only make a single click sound if the relay itself is closed, either with the transformer whistle lever or with the pencil directly under the relay. It's like the relay can't put enough pressure on the contact for power to go through. Is there an adjustment on the relay, like bending the contacts closer together? I'm bringing these two engines to run at a local club this weekend, so I may need to get some help there. Thanks.

  • Member since
    July 2021
  • 20 posts
Posted by trainlivebob on Monday, November 29, 2021 5:58 PM

If you find the relay is working, then you need to test the horn or the wiring from the relay to the horn.  The horn must also have good ground.

After I establish the relay is working, and still dont get sound, I wire the D battery directly to the horn.   If you dont get a sound, then the horn is bad or frozen.  I next put a 9V battery to the horn, but only a few seconds. Two or 3 times.  You dont want to burn it out.  I have successfully loosen horns this way.  Others are just broken up inside when I take them apart, which is my third step (look under the hood).

  • Member since
    December 2001
  • From: Austin, TX
  • 10,045 posts
Posted by lionelsoni on Sunday, November 28, 2021 5:28 PM

The least-destructive way I know to clean contacts is with a fresh dollar (or your favorite denomination) bill.  Slide the bill back and forth between the contacts while holding them closed.

If the horn sounds under any circumstances, it is probably okay.  Check it by closing the relay by hand, or simply hold the locomotive upside-down.

 

Bob Nelson

  • Member since
    November 2012
  • From: Kokomo, Indiana
  • 1,384 posts
Posted by emdmike on Sunday, November 28, 2021 12:42 PM

Your only passing 1.5v thru the relay contacts on the horn vs full track voltage on the whistle tenders.  So any amount of pitting or dirt on those contacts can make the horn not sound.  Same for a horn that is internally sticking a bit from age.  I would start by taking the top off the diesel and clean/polish the contacts on the relay.  Then run the engine without the top and see if the horn is more reliable.  if it doesnt still sound on the second push, and the relay is closed, try rapping on the horn body with a handle of a screw driver, see if the horn is the actual issue.   Good luck and post up your results.    Mike

Silly NT's, I have Asperger's Syndrome

  • Member since
    February 2014
  • 243 posts
Posted by Leverettrailfan on Tuesday, November 23, 2021 10:01 PM

I remember having some issues with those whistle levers, where something was more interested in cooperating when the lever was moved part way, but get it all the way over and not as much luck. I believe that I read somewhere, that initial part of the movement starts with more voltage than when the handle reaches the end of its travel. I think the idea was that the motor in a whistle tender draws more current when it first starts spinning, and doesn't need quite as much extra power once it's up to speed. It probably can't hurt to go over the relays, and to clean contacts in the transformer. I haven't gotten around to troubleshooting my issues yet, so I can’t really offer more advice. I hope to see more input from others, but I am inclined to think it has more to do with the transformer than the trains.

"Unless bought from a known and trusted dealer who can vouch otherwise, assume every train for sale requires servicing before use"

  • Member since
    January 2019
  • 10 posts
What's the trick to getting postwar horns working properly?
Posted by panzerpete75 on Tuesday, November 23, 2021 4:58 PM

Hello all,

I have two postwar locomotives with horns, a 2353 Santa Fe F3 A-A pair, and a 2338 Milwaukee Road GP7, powered by a refurbished KW. The issue I have, is that the horns only activate on the first "button press" on the whistle lever, and not on the second one which gives a few extra volts to keep the train speed up. The horn relay still appears to be closed when this happens, but I would need to take the body off again to comfirm that.

The selection of whistle tenders that I have all (mostly) work as they are supposed to, where they activate in both positions of the whistle levers. I'm kinda stumped on this, and would appreciate any help. Thanks!

Join our Community!

Our community is FREE to join. To participate you must either login or register for an account.

Search the Community

FREE EMAIL NEWSLETTER

Get the Classic Toy Trains newsletter delivered to your inbox twice a month