Trains.com

Subscriber & Member Login

Login, or register today to interact in our online community, comment on articles, receive our newsletter, manage your account online and more!

EZ Command Controller

622 views
7 replies
1 rating 2 rating 3 rating 4 rating 5 rating
  • Member since
    August 2023
  • 4 posts
EZ Command Controller
Posted by CPO7 on Saturday, August 5, 2023 12:09 PM

My EZ Command station allows my loco to startup normally and all sounds work.  Loco will not move forward or back.  The Bach-Mann said to try restetting CV 8?  My understanding is that the EZ command does not allow me access to CV codes.

Moderator
  • Member since
    June 2003
  • From: Northeast OH
  • 17,035 posts
Posted by tstage on Monday, August 7, 2023 10:38 AM

You are correct, CPO7.  You can only access CVs 0 (F0F/F0R) thru 8 (9?) with the EZ Command.  The buttons serve a dual-purpose of address and CVs.

Tom

https://tstage9.wixsite.com/nyc-modeling

Time...It marches on...without ever turning around to see if anyone is even keeping in step.

  • Member since
    November 2013
  • 2,525 posts
Posted by snjroy on Monday, August 7, 2023 10:58 AM

I don't own one of these, but from what I can understand from the Bachmann Website, you can reset a decoder by setting CV8 to value 8. Note that some decoders use different CV codes for resetting purposes. Note that after a reset, your Loco's address will become 03. You can change it to another number (between 1 and 10), by changing CV1 to the number you wish to use.

Welcome to the forum by the way!

Simon

  • Member since
    August 2023
  • 4 posts
Posted by CPO7 on Monday, August 7, 2023 10:58 AM

What do you recommend I do?  Reached out to Bachmann and they where no help on their forum, can't get anyone on the phone.

  • Member since
    August 2023
  • 4 posts
Posted by CPO7 on Monday, August 7, 2023 10:59 AM

How do I do that?

  • Member since
    September 2014
  • From: 10,430’ (3,179 m)
  • 2,160 posts
Posted by jjdamnit on Monday, August 7, 2023 3:45 PM

Hello All,

CPO7
My EZ Command station allows my loco to startup normally and all sounds work. Loco will not move forward or back.

Many sound-equipped locos will "startup" [sound(s)] when track power is applied.

The EZ Command system (excluding the EZ Command Plus Controller) only has 10 available addresses.

Address zero (10) is used to control a DC locomotive using Zero Bit Stretching (mimicking DC).

Did you assign an address to this loco using the EZ Command?

Have you tried to move the loco with other addresses?

CPO7
The Bach-Mann said to try restetting CV 8?

How did you get this advice- -Bachmann forums, email, spoke with a customer service rep?

I am also on the Bachmann Forums and searched for a post with no success.

Did you specify that you are using an EZ Command system?

snjroy
Note that after a reset, your Loco's address will become 03.

You will need to reprogram the loco to a different address or just use address 03.

Answering these questions will help the great folks on these forums to resolve your issues.

Hope this helps.

"Uhh...I didn’t know it was 'impossible' I just made it work...sorry"

  • Member since
    March 2011
  • 1,880 posts
Posted by NVSRR on Tuesday, August 8, 2023 9:18 AM

See what it does on the decoders default setting of 003.  That is kind of a diagnostic setting.   Just select loco #003.    Most decoders do this odd thing of forgetting.  They respot d to commands but don't move.      Just doing an address reprogramming (like what you did the first time you programmed it when you bought that engine) fixes that problem.  It is a weird amnesia thing all decoders do occasionally.   No idea why, and it will do that again.  Just run it through the program track again.  No need to go through a lot of things the ez command might not be able to do.  If that doesn't work work, then a deeper look will have to be done.  But it should work.

shane

A pessimist sees a dark tunnel

An optimist sees the light at the end of the tunnel

A realist sees a frieght train

An engineer sees three idiots standing on the tracks stairing blankly in space

  • Member since
    November 2013
  • 2,525 posts
Posted by snjroy on Tuesday, August 8, 2023 9:42 AM

Subscriber & Member Login

Login, or register today to interact in our online community, comment on articles, receive our newsletter, manage your account online and more!

Users Online

There are no community member online

Search the Community

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
Model Railroader Newsletter See all
Sign up for our FREE e-newsletter and get model railroad news in your inbox!