Subscriber & Member Login

Login, or register today to interact in our online community, comment on articles, receive our newsletter, manage your account online and more!

Muting Soundtraxx Sound Value decoders

325 views
4 replies
1 rating 2 rating 3 rating 4 rating 5 rating
  • Member since
    August 2007
  • 67 posts
Muting Soundtraxx Sound Value decoders
Posted by Soo 61245 on Saturday, December 14, 2019 4:49 PM

I have two locos with this decoder, a Walthers SD60 and a Bachmann 2-6-0.  The muting function, F8, works but after either loco is removed from the throttle, the sound is back on when track power is turned on. Ideally, sound should return when those locos are reassigned to a throttle and the throttle is moved to speeed step one or beyond.  Is there a CV setting I unaware of or is this just not possible with some Sound Value decoders?  I have other engines with this decoder and this is not an issue.

  • Member since
    December 2015
  • 6,100 posts
Posted by BigDaddy on Saturday, December 14, 2019 5:05 PM

Soo 61245
I have other engines with this decoder and this is not an issue.

Which engines?  Every thread I've read here is that Sound Value engines start up with sound on power on.  They are Soundtrax mongrels.

Henry

COB Potomac & Northern

By the Chesapeake Bay

  • Member since
    August 2007
  • 67 posts
Posted by Soo 61245 on Sunday, December 15, 2019 12:12 AM

 

 

 
Soo 61245
I have other engines with this decoder and this is not an issue.

 

Which engines?  Every thread I've read here is that Sound Value engines start up with sound on power on.  They are Soundtrax mongrels.

 

The "other" Bachmanns that don't do this are two S2's and a 4-4-0

  • Member since
    December 2019
  • 22 posts
Posted by Alco_Pop on Sunday, December 15, 2019 5:00 PM

Soo 61245
I have other engines with this decoder and this is not an issue.

I have a Bachmann RS3 and S4 that do the same

my Atlas and Bowsers dont

  • Member since
    February 2002
  • From: Mpls/St.Paul
  • 11,356 posts
Posted by wjstix on Monday, December 16, 2019 12:41 PM

On most Soundtraxx decoders, setting CV113 (timeout) to anything other than 0 makes the engine silent until it's addressed. However, I don't think Sound Value engines have that CV?

Stix

Subscriber & Member Login

Login, or register today to interact in our online community, comment on articles, receive our newsletter, manage your account online and more!

Search the Community

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
Model Railroader Newsletter See all
Sign up for our FREE e-newsletter and get model railroad news in your inbox!