Subscriber & Member Login

Login, or register today to interact in our online community, comment on articles, receive our newsletter, manage your account online and more!

Problem with my Zephyr

854 views
6 replies
1 rating 2 rating 3 rating 4 rating 5 rating
aet
  • Member since
    October 2007
  • 79 posts
Problem with my Zephyr
Posted by aet on Tuesday, July 22, 2008 8:30 AM

Hello,

when I went to run an engine this morning I noticed that it keeps running even
when I flick the lever to brake on my zephyr. The brake light doesn't blink
either. It worked fine yesterday. I can stop the engine only by turning down the throttle.

Can anybody help me out

 

Thanks

Art

  • Member since
    July 2003
  • From: Metro East St. Louis
  • 5,743 posts
Posted by simon1966 on Tuesday, July 22, 2008 9:20 AM
Art, I think you will find that the switch controlled by the knob has broken.  Very likely that you will need to call Digitrax and have it sent in for repair.  They are generally very good at turning these things around within a couple of weeks.

Simon Modelling CB&Q and Wabash See my slowly evolving layout on my picturetrail site http://www.picturetrail.com/simontrains and our videos at http://www.youtube.com/user/MrCrispybake?feature=mhum

  • Member since
    February 2002
  • From: Mpls/St.Paul
  • 12,037 posts
Posted by wjstix on Tuesday, July 22, 2008 9:46 AM
If you swing it all the way around to reverse, does the engine reverse direction, or does it keep going forward??
Stix
aet
  • Member since
    October 2007
  • 79 posts
Posted by aet on Tuesday, July 22, 2008 11:37 AM
It reverses like it should
  • Member since
    July 2006
  • From: indianapolis
  • 63 posts
Posted by frisco kid on Tuesday, July 22, 2008 3:30 PM
Hi. I have had the same problem. It behaves like it has a mind of its own. I turn power off and unplug. Sometimes I have to do this a couple of times but it always works
  • Member since
    February 2007
  • From: Christiana, TN
  • 1,652 posts
Posted by CSX Robert on Tuesday, July 22, 2008 4:39 PM

It sounds like you have somehow accidentally turned the braking feature off.

From page 15 of the Zephyr manual:


To change the brake rate:
1. Press the PROG key. The display shows the last programming mode used.
2. Press the MU key. The display shows id00.
3. Press the MU key again. The display shows SPXX where XX is the current
speed limit set for this DCS50.
4. Press the MU key again. The display shows brXX where XX is the current
brake rate set for this DCS50.
Use the keypad to enter the
new brake rate for the
DCS50. Setting brake rate at 00 turns the brake feature off. A setting of 01
gives a fast braking (deceleration rate) and startup (acceleration rate) effect
and a setting of 15 gives the slow braking (deceleration rate) and startup
(acceleration rate) effect when the brake is used.
5. Press the EXIT key to set the new braking rate and return to normal operation

Subscriber & Member Login

Login, or register today to interact in our online community, comment on articles, receive our newsletter, manage your account online and more!

Search the Community

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
Model Railroader Newsletter See all
Sign up for our FREE e-newsletter and get model railroad news in your inbox!