Lionel 1991 ABBA question

503 views
7 replies
1 rating 2 rating 3 rating 4 rating 5 rating
  • Member since
    December, 2017
  • 7 posts
Lionel 1991 ABBA question
Posted by Kyler2017 on Wednesday, January 09, 2019 12:49 PM

 Hi model RailRoaders

I got a Lionel 1991 Santa Fe ABBA set that was never used.

I’ve attached a picture.

The problem that I am having Is when I use the Lionel CW80  which is attached to the Fastrack (There are 3 accessories running of the Fastrack) Is it is taking Full throttle to move it.

Is the ABBA draining too much power? Is the Lionel transformer that I have  inadequate ?

Any advice that you can provide is greatly appreciated.

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Member since
    December, 2001
  • From: Austin, TX
  • 9,820 posts
Posted by lionelsoni on Thursday, January 10, 2019 9:18 AM

The picture doesn't show up.  Try running the locomotive with the accessories disconnected.

Bob Nelson

  • Member since
    February, 2007
  • 151 posts
Posted by Roger Carp on Thursday, January 10, 2019 9:49 AM

Hi Kyler2017,

 

Please contact me at Classic Toy Trains for help with your problem.

 

Thanks,

 

Roger Carp
Senior editor
Classic Toy Trains
262-796-8776 ext. 253
  • Member since
    April, 2003
  • From: Pittsburgh, PA
  • 1,330 posts
Posted by MartyE on Thursday, January 10, 2019 10:34 AM

I suspect that ABBA with the older Pulmor motors is too much for the CW80.  Upgrade the transformer.  Not sure how many motors you are running but those old Pulmors pull a lot and with accessories and possible lighted cars you are taxing the CW-80.

MartyE and Kodi the Husky Dog! ( 3/31/90-9/28/04 ) www.MartyE.com My O Gauge Web Page and Home of Kodiak Junction!
  • Member since
    December, 2005
  • From: Hopewell, NY
  • 2,806 posts
Posted by ADCX Rob on Thursday, January 10, 2019 11:21 AM

Kyler2017
... Is the ABBA draining too much power?

Probably not, it is likely using(with your accessories) all 5 amps of the CW-80 available output. This would be evidenced by the green light flashing steadily or intermittently. The current draw by the diesel will go down over time after it's broken in & lubricated properly.

Kyler2017
... Is the Lionel transformer that I have inadequate?

It really is for that locomotive set.

Rob

  • Member since
    April, 2007
  • From: MICH
  • 7,922 posts
Posted by sir james I on Thursday, January 10, 2019 12:26 PM

I see Roger still won't reply online.

What the other guys said. The CW-80 just won't cut it. Your gonna have to upgrade.

"IT's GOOD TO BE THE KING",by Mel Brooks 

  Charter Member- Tardis Train Crew (TTC) - TCA  - Detroit3railers-  Detroit Historical society Glancy Modular trains- Charter member BTTS

  • Member since
    December, 2017
  • 7 posts
Posted by Kyler2017 on Thursday, January 10, 2019 7:09 PM

 I want to take all of you for your input.  After going to my first trade show with my son on Saturday in meeting someone there that was kind enough to give me his email address along with your comments I figured out what we needed to do. 

1. Moving up to a Z-4000. More POWER. Will need it since were going to be adding a second line do the set up   

2. Add 4 Fastrack accessory activator packs with wires for every 10 feet. Join these together so the current will carry throughout the track and feed one line to the new transformer. 

 

  • Member since
    January, 2009
  • 1,790 posts
Posted by 8ntruck on Sunday, January 13, 2019 6:30 PM

When I was working on my 4 motor 200 series Alco project, I was using a CW80 for testing.  It would run a headlight and three Pullmore motors, but would go into the flashing green lite overload when I added the unit with the fourth motor.

Sounde like a higher wattage transformer might be what you need.

Good luck.

Join our Community!

Our community is FREE to join. To participate you must either login or register for an account.

Search the Community

FREE EMAIL NEWSLETTER

Get the Classic Toy Trains newsletter delivered to your inbox twice a month